Ontdek TOULOUSE op de fiets met VélôToulouse!

Ontdek TOULOUSE!;  Toulouse kun je ook op de fiets ontdekken met VeloToulouse

Ontdek TOULOUSE op de fiets met VélôToulouse!

Gister was het stralend weer, bijna 30 graden, niet verkeerd voor half april.
Ik besloot er op de fiets op uit te trekken. Net als veel andere grote steden heeft Toulouse een fietsenplan. Uit eigen ervaring wil ik mijn gasten vertellen hoe leuk het is om Toulouse op de fiets te verkennen dus daar ging ik.
Mijn tochtje ging van oost naar west en weer terug.

Op Place Esquirol, hyper centrum, huur ik een fiets. Om een fiets te huren heb je een creditcard nodig en in sommige gevallen een beetje geduld. Het schermpje waar je de gegevens op moet invoeren werkt niet altijd even handig. Dikke vingers, felle zon of als je er onder een verkeerde hoek voor staat, maak dat het soms erg lang kan duren voor je de juiste cijfers in heb getoetst en je fiets kunt meenemen.

Ik fietste richting Pont Neuf, de oudste brug van de stad. Op de brug heb ik een prachtig uitzicht over de Garonne. Aan de overkant van het water staat Hotel Dieu St-Jaques,  een oud ziekenhuis. Met oud bedoel ik ECHT oud. Dit ziekenhuis bestond al rond 1100. Ik wil er liever niet aan denken hoe het zou zijn om in die tijd in een ziekenhuis te liggen. Ik zou er ook niet kunnen liggen trouwens, het was alleen voor mannen.

Aan de andere kant van de brug ligt de wijk Saint Cyprien. Ik sla direct rechts af want ik wil naar ‘Quai de l’Exil Republican Espagnol Port Viguerie’. Dat is een lange naam voor iets dat niet heel interessant is, maar van waar je wel een mooi uitzicht hebt over de oostkant van de stad.
Vanaf hier kun je de Notre Dame de La Daurade goed zien. Deze kerk staat aan de andere kant van de Garonne en hier heb je het beste uitzicht op de kerk.
Wat ook direct opvalt, is hoe de stad leeft aan het water. Het is 5 uur en overal zitten groepjes mensen aan de kade en in het gras te kletsen, muziek te maken, te drinken, kortom te genieten.

Als ik verder rijd, passeer ik onder andere de Dôme de la Grave en Hôpital de la Grave… ook een oud ziekenhuis. Het is bijna net zo oud als Hotel Dieu St-Jaques. Het St-Jaques was vooral bedoeld voor pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella. Het ziekenhuis Hôpital de la Grave werd tijdens de verschillende pestepidemieën gebruikt om de patiënten te verzorgen. Door de pestlijders apart te houden, hoopten de Toulousains de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Ik neem de Pont des Catalanes, weer heb ik een prachtig uitzicht op de rivier, maar dan stroomopwaarts… ook fiets ik vlak langs de oude waterkracht centrale de ‘Bazacle’ en zo kom ik weer aan de oostkant van de stad.
Ik lever mijn fiets in bij Place St-Pierre, bij Pont St-Pierre, en vind een tafeltje op een van de vele terrasjes… he lekker zo’n dagje. Dit ga ik toch echt vaker doen..

Een fiets huren is een ideale manier om je te vervoeren als je een paar dagen in Toulouse bent en de stad wilt ontdekken, vooral als je de smalle winkelstraatjes even achter je wilt laten. Daarbij komt dat Toulouse behoorlijk fietsvriendelijk is. Er zijn veel fietspaden. Wat nog op míjn lijstje staat, is een fietstocht langs het Canal du Midi !

Hoe werkt het ?

Een fiets huren van VélôToulouse is niet moeilijk en niet duur. 1 dag kost 1.20 EUR en 7 dagen 5 EUR. Het enige dat u nodig hebt is een creditcard. Naast dit bedrag betaalt u voor de duur dat u de fiets gebruikt. Brengt u de fiets binnen 30 minuten weer terug, dan kost het niets, gebruikt u de fiets langer dan betaald u extra. De volgende 30 minuten kosten bijv 0.50 EUR, het volgende uur 1 EUR etc. Heeft u de fiets even niet nodig, parkeer hem gewoon weer in de fietsenstalling. Dan stopt de tijd te lopen. Let er bij het terug plaatsen van de fiets op dat u 2 kleine piepjes hoort, dan weet u dat de fiets weer geregistreerd wordt. Kijk voor meer details over de tarieven op website van Velotoulouse.

Huren doet u bij de infozuil van de fietsenstalling. U maakt de keuze of u 1 dag of 7 dagen een fiets wilt huren. Ook wordt u gevraagd accoord te gaan met de algemene voorwaarden. Er wordt een borg van 150 EUR op de creditcard gereserveerd. Brengt u de fiets niet terug, dan bent u dit bedrag kwijt.
Het is mogelijk meerdere fietsen met 1 creditcard te huren.
U krijgt een 10-cijferig nummer toegekend, dit nummer behoudt u de gehele huur periode. U heeft het nodig als u een fiets wilt huren, het nummer staat op het kaartje dat uit de machine komt. Daarnaast kiest u zelf een pincode. Met het 10-cijferige nummer en de pincode kunt u een fiets huren.

Er zijn +/- 253 stations van VélôToulouse en 2400 fietsen, dus altijd wel een station in de buurt! Een velo kunt u huren vanaf  de leeftijd van 14 jaar.

Meer info:http://www.velo.toulouse.fr/ (alleen in het frans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>