Ontdek TOULOUSE! What a Nightmare in Musée des Augustin…

Ontdek TOULOUSE! What a nightmare in musée des Augustin..

Musée des AugustinsOntdek TOULOUSE! Augustijnen museum: What a Nightmare!

Een van de mooiste museums van Toulouse is Musée des Augustins. Dat is natuurlijk geheel subjectief. Maar aangezien ik nog steeds meer wil weten van Toulouse en hoe het allemaal zo gekomen is, vond ik dit museum erg interessant.
Het gebouw waarin het museum is gehuisvest is bijna net zo interessant als de collectie die tentoongesteld wordt. Het museum is gehuisvest in het oude Augustijnen klooster. Sinds het einde van de 18de eeuw – vlak na de franse revolutie – werd het een museum.
Naast dat je in het museum de oude gebouwen en de kloostertuin kunnen bewonderen, is de rest van de collectie zeker de moeite waard.
De kloosterkerk is omgetoverd tot expositieruimte waar u religieuze schilderstukken van de 15de tot de 17e eeuw kunt bewonderen. Daarnaast ziet u schatten die zijn overgebleven uit gesloopte kerken en kloosters en dat zijn er nogal wat.

 

Een religieus bolwerk

Ik ontdek steeds meer wat een religieus bolwerk Toulouse eigenlijk was. Misschien was dat in alle grote steden zo in de middeleeuwen, maar daar ben ik eigenlijk niet goed van op de hoogte. Natuurlijk speelde de kerk vroeger een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven. Maar ik krijg de indruk dat het in Toulouse toch wel extreem was.

Toulouse heeft behoorlijk wat kerken. Natuurlijk de Grote Basiliek de Saint Sernin, pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella doen de kerk aan. Ze kussen de voeten van Sint Christoffel en vereren daarna Saint Sernin. Dan is er de iets minder bekende Kathedraal Saint Etienne, de Notre Dame de la Daurade met de populaire zwarte Madonna. Zij helpt vrouwen bij een voorspoedige bevalling (wel even een lintje aanvragen) en de Notre Dame de la Dalbade … en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Veel van die kerken hadden ook kloosters. Ik kan er zo wel 4 of 5 opnoemen…. Binnen de stadsmuren van 1 stad! Echt veel, zou ik zeggen maar 4 is nog niets. We kunnen ons dat vandaag de dag natuurlijk moeilijk voorstellen, een kerk die zo’n grote rol speelde in het leven van mens en maatschappij. Maar tegen het einde van de 18de eeuw telde Toulouse wel 40 kloosterordes, een ware industrie. In deze kloosters woonden circa 1000 monniken en nonnen. De kloosters boden ook werkgelegenheid. Denk aan koks, bedienden etc.

Bijna alle kloosters zijn uit Toulouse verdwenen. Van sommige zijn nog wel wat overblijfselen… Bijvoorbeeld van de orde van de Kartuizers.. Dat zegt u misschien niets, maar de naam Chartreux misschien wel? Ook het deel van het klooster van de Augustijnen is nog over gebleven en daar is nu het museum des Beaux Arts de Toulouse gevestigd: het Musée des Augustin. Dit is het museum dat ik vandaag heb bezocht.

What a Nightmare!

Ook bewonderingswaardig is de collectie sculpturen. De collectie bevat zeer oude gotische en romaanse stukken afkomstig uit kerken en kloosters. De collectie bevat ook recentere stukken, waaronder mijn favoriet: Le Cauchemar… en beter gezegd: What a Nightmare, in 1894 gemaakt door de Parijse beeldhouwer Eugène Thivier (1845-1920)

Op de bovenste etage is een expositie van franse schilderkunst van de 19e eeuw tot begin van de 20ste eeuw. Zelf was ik behoorlijke onder de indruk van een aantal zeer grote doeken uit de 19e eeuw, zeker de moeite waard.

Waar te vinden?

Het Musee des Augustin – Musee des Beaux Arts de Toulouse- is gevestigd aan 21 rue de Metz, 31000 Toulouse, telefoon: 33(0)5 61 22 21 82. Dagelijkse geopend van 10-18h, behalve op dinsdag.

Op woensdag is het museum geopend tot 21h. Elke woensdag avond is er in de kloosterkerk een klein orgelconcert (van 20-20h30) Met u ticket kunt u naar binnen.

Tot slot meer informatie over het museum, openingstijden etc: http://www.augustins.org/

One Comment

  1. Leuk om jouw wandeling als uitgangspunt te nemen om de stad verder te verkennen. Veel leuke weetjes gehoord van je! Merci beaucoup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>